maandag 23 juni 2014

PLATENZAKEN IN VEENENDAAL

PARADIJS VOOR DISCOFIELEN
Vrijdagmiddag opende de firma Wout van Schuppen in haar zaak aan de Hoofdstraat een afdeling waarin grammofoonplaten worden verkocht.
In voorraad zijn enkele duizenden platen en plaatjes, van goedkope singles tot de duurdere stereo-langspeelplaten toe, die vrijwel alle terreinen van de muziek bevatten: jazz en klassiek, de Beatles en het Urker mannenkoor.

Een groot aantal plaatjes met kinderwerken zijn ook aanwezig.

In een viertal rekken is voor in de zaak een speciale "hoek" gemaakt, met een "semi-zelfbediening". Voor de echte discofiel is hier de mogelijkheid om likkebaardend in de fraaie hoezen met zwarte schijven te neuzen.

Enkele draaitafels met koptelefoons completeren het geheel om de aankoop te keuren.
Het geluid in de koptelefoons laat niets te wensen over.

Een regelmatige koper van LP's kon ook beneden in een kelder, waar geluidsapparatuur ter demonstratie stond opgesteld beoordelen of een album het aanschaffen waard was.
(De Vallei, 6 mei 1967)

Zomer 1967, op vakantie in Schaarsbergen (vlakbij Arnhem).
In de jaren 60 kon je geen plaat kopen zonder dat de winkelier vroeg: "wilt U hem nog even beluisteren?", dat gebeurde mij tenminste altijd.
Al bij mijn eerste single: op bezoek in Veenendaal leek het wel een wildweststadje: gelijk de film Blazing Saddles hadden alle ondernemers dezelfde naam, Van Schuppen tabaksfabriek, wolfabriek en de witgoedwinkel.
Ik zoek de single “Girl”.
“Nee, die Beatles single bestaat niet" zei de eigenaar.
Een ijverige hulp ging toch naar het magazijn en vond snel het singletje, dat door het open gat en verkeerd-omgezet de b-kant van “Michelle” prijsgaf.
Dus zonder fotohoes en met rode Polydor “Stimmen der Stars” fabriekshoes.
Later zag ik dat er nog een platenwinkel was: Van Hees.

Richard Groothuizen

VAN HEES OPENDE PLATENZAAK
Muziekhandel B. van Hees heeft gisteren een platenwinkel geopend aan Markt 18 in Veenendaal. Voorheen was deze platenzaak samen met een winkel voor muziekinstrumenten gevestigd in het pand Markt 3.
Nu zijn dus de platenzaak en de winkel voor muziekinstrumenten afzonderlijk ondergebracht.
"Dat was al jaren mijn ideaal", zo zegt de heer B. van Hees, de eigenaar.
"In de oude zaak op Markt 3 verkoop ik nu alleen nog maar muziekinstrumenten, voornamelijk orgels en  piano's, in de nieuwe zaak grammofoonplaten en afspeelapparatuur.
Je kunt nu tenminste rustig een orgel demonstreren zonder dat je de platenafdeling stoort", aldus de heer Van Hees.

De mogelijkheid om een nieuwe zaak te openen kwam onverwacht.
"Nog geen maand geleden hoorde ik dat het pand Markt 18 vrij zou komen. Verbouwen en vernieuwen was niet nodig, want de vorige eigenaars hadden de zaak pas een jaar geleden vernieuwd. Erg fijn zijn de verstelbare wandschapjes die hier al aangebracht waren. Zij bieden mogelijkheden tot het etaleren van grammofoons en bandrecorders".

De heer Van Hees, die overigens deze maand nog begint met het moderniseren van zijn orgel- en piano-zaak, is erg tevreden met zijn nieuwe winkel.
"De mogelijkheden tot het exposeren van de grammofoonplaten zijn hier veel groter dan in de oude zaak.
Bovendien is de winkel erg gunstig, nl. tegenover de bushalte, gelegen. 
We hebben nu twee zaken dicht bij elkaar, en dat is toch wel erg mooi".
(De Vallei, 25 april, 1969)

Geen opmerkingen: