vrijdag 14 november 2014

GOLDEN EARRING EN SHOW VAN VERONICA OP POPFESTIVAL 1970

Om maar wat te noemen: Golden Earring, The Bintangs, Left Side en Purple Vision, een paar paradepaardjes van de Nederlandse popwereld.
Op Koninginnedag en op 5 mei zijn ze allemaal te horen in Veenendaal tijdens het Popfestival 1970 dat een enorm festijn belooft te worden, en een der grote trekpleisters voor de jeugd van de wijde omgeving.
De organisatoren zijn weer de Veenendalers Han op de Woert, Jan Veenhof en Henk van de Berg, die vorig jaar het "Electric Pop Circus" aan 't Boompjesgoed in elkaar zetten,  evenals het optreden van Golden Earring op Lampegieters avond.
Ditmaal wordt het popgebeuren in samenwerking met de vereniging Oranjedag gepresenteerd in de garage van Schoonhoven aan de Industrielaan.

Opnieuw Golden Earring in Veenendaal en nu met de volledige Amerikaanse show en de belofte dat het een onvergetelijke set gaat worden: meer dan op Lampegietersavond, toen de zanger te ziek was om zich te laten horen.

Voor ruim tweeduizend liefhebbers is er plaats in de tot pop-scène getransformeerde garage, die nu voor het eerst voor dit doel in z'n geheel wordt gebruikt.
Op koninginnedag staat het element "show" 's middags op de voorgrond, compleet met licht effecten en 's avonds kan er worden gedanst op de muziek van Left Side, gespecialiseerd in underground en blues.

Op 30 april verder nog de Q Tips en Zip Fastenings Bluesband en op 5 mei  radio Veronica's Drive-In Show met als disc-jockeys Rob Out en Chiel Montagne, en een speciale verrassing.
Op beide dagen zijn bovendien modeshows te zien en op koninginnedag worden langs de neus weg nog films van Charlie Chaplin gedraaid.

EXAMEN
Het organiserende trio zegt intussen veel te hebben geleerd door de ervaringen van vorig jaar.
"We kennen nu de smaak van de jeugd beter, dus we kunnen ook een aangepast topprogramma brengen", zegt Henk van de Berg, die verder onthult dat het spektakel ditmaal vijfmaal zo duur is als verleden jaar: 10 tot 12 duizend gulden.
"Het wordt een soort examen voor de  jeugd van Veenendaal en omgeving. Als het nu allemaal zonder herrie en moeilijkheden verloopt bestaat een goede kans dat we, een eigen "tent" krijgen, waar we regelmatig shows kunnen brengen." 

Het popfestival begint op 30 april 's middags om 2 uur en gaat non-stop door tot tegen middernacht. In de tijd dat de bands elkaar afwisselen zijn er modeshows van boetiek Signor met mannequins uit Amsterdam en van de firma Hiensch.
Ook dit jaar heeft het gemeentebestuur weer alle mogelijke medewerking verleend.
Niet alleen door zich voor ongeveer de helft van de kosten garant te stellen, maar ook door brieven te schrijven aan de commandanten van Henk van de Berg en Jan Veenhof, die in militaire dienst zijn. Henk heeft intussen al de toezegging van elf dagen verlof gekregen.

Een reeks van voorzieningen wordt  getroffen om de muziekminnende jongeren bij de garage te ontvangen. Zo komen er buiten aparte parkeerplaatsen voor auto's en brommers en een afzetting met dranghekken, en binnen o.a. een broodjeszaak, waarschijnlijk een apart restaurantje, twee tapinstallaties van een frisdrankenfabriek die het  hele festival  voor een groot deel financiert, en ter ondersteuning een biertap die er dit jaar voor het eerst bijhoort.
Wat dat betreft: "We gaan nu wel bier schenken, maar er komt niemand met een glas de zaal in", verklaart Jan Veenhof, "dat kan ook niet, want in dat geval tappen we in plastic bekers." 

GEEN CATS
Negentig minuten lang speelt Golden Earring op koninginnedag, waarmee Veenendaal een formatie binnen zijn grenzen heeft die als de beste bühnegroep mag worden aangeduid.
Barry Hay in de kleedkamer
Niet te onderschatten zijn ook ook de Bintangs, die volgens insiders beschikken over de beste sologitarist van Nederland: Arthy Kraayeveld.
Het organiserende trio is zo langzamerhand wel over de teleurstelling heen dat The Cats niet present zullen zijn (die zijn op toernee door Zuid Amerika) zoals eigenlijk de bedoeling is geweest.
Golden Earring is op zichzelf al een attractie waar ze trots op kunnen zijn.
Vorige week kwamen ze terug uit de States en op 4 mei verlaten ze ons land alweer.

Een grootscheepse reclamecampagne staat Veenendaal en de omliggende plaatsen nog te wachten. Geluidswagens van dezelfde frisdrankenfabriek gaan het nieuws verkondigen en op de borden voor de verkiezingspropaganda komt eveneens de aankondiging te staan.
De politieke partijen kunnen er pas op 5 mei met hun affiches op terecht.

De voorverkoop van toegangsbewijzen is vanaf 2 april in handen van muziekhandel B. van Hees op de Markt in Veenendaal en in de Herenstraat in Rhenen, en van boetiek Signor aan de Veenendaalse Hoofdstraat.
Prijzen: voor koninginnedag vijf gulden, voor 5 mei vier gulden.

(De Rijnpost, 9 april 1970)
(foto's Golden Earring: Henk van de Peppel)
(Dank aan Kees van Voskuilen voor het verstrekken van de informatie)

Geen opmerkingen: