maandag 28 februari 2022

DE EERSTE SIXTIES REVIVAL - 2001

Wat had Veenendaal nu eigenlijk te bieden in de jaren zestig?

Natuurlijk was de industrie ruim vertegenwoordigd, maar verder ging Veenendaal door voor een saai kerkdorp.
Maar dat beeld klopt niet.
De jeugd van Veenendaal maakte, net als elders in Nederland een tijd door van snel veranderende normen en waarden. 
Veenendaal kende in die jaren dan ook verschillende stromingen binnen de jeugd. De vroege jaren zestig werden gekenmerkt door de nadagen van de rock and roll, maar in 1963 braken de Engelsen door met hun muziek en de Merseybeat uit Liverpool beheerste de nationale en internationale hitparades.
Groepen zoals The Beatles, The Searchers, Billy J. Kramer and The Dakotas, Gerry and The
Pacemakers
en Freddie and The Dreamers scoorden menige tophit. Het was de tijd van de Kreidlers met eitank, de Zündapps, de Batavussen met JLO motoren de beroemde Royal Nords uit België.
Op zaterdagavond werd er met deze, vaak behoorlijk opgevoerde, glimmende en pijnlijk nette opgepoetste machines door de Hoofdstraat op en neer gereden, tot grote ergernis van de bewoners.
Cafetaria Marinelli was één van de favorite plaatsen waar de jeugd elkaar ontmoette. Tot uit Dortmund kwamen jonge Duitsers op vrijdagavond op hun 50cc Kreidlers naar Veenendaal. Tegen 1966 veranderde deze cultuur drastisch en ook de muziek veranderde snel. De Kreidlers, Zündapps en alle andere buikschuivers raakten uit en je telde alleen maar mee als je op een Puch of Tomos met een gevaarlijk hoog stuur reed. Helemaal in was je wanneer je bij de dump een originele zwarte postbode cape rondliep. The Rolling Stones, The Moody Blues en Them hadden intussen de Merseybeat naar de achtergrond verdreven en de jeugdcultuur was duidelijk aan verandering onderhevig. In deze tijd kreeg Veenendaal zijn eigen jeugd honks door onder meer het ontstaan van De Soos naast de gereformeerde Brugkerk aan de Vaartbrug.
Niet veel later ontstonden door eigen initiatief van de jeugd uitgaansgelegenheden als Het Keldertje, De Zolder, N.V. 't Dingetje en De Ruif. In deze gelegenheden speelden de bands die op 16 september, na ruim 33 jaar samenkomen voor een reünie concert.

Sjerrie Nijenhuis, die als twaalfjarige jongen The Royal Rockers/Sect 2 ooit hoorde spelen in de Instuif aan de Industrielaan, mocht dit optreden  alleen maar door de ramen naar binnen kijkend meemaken. Ook hoorde hij in die tijd van de groepen As2O3 en Quibus 5, maar vanwege zijn leeftijd niet in de gelegenheid naar optredens te gaan. Later kreeg hij zelf wat bekendheid vanwege optredens met Desperado, Te-Pe-Fy, Blow-Up en nog een aantal andere bands. Desperado werd regelmatig door Toni Boltini uitgenodigd om op zijn privé feesten in Het Koetshuis te spelen. Sjerrie ontplooide veel muzikale activiteiten in en rond Veenendaal. Echter hij kon de jaren zestig en de gemiste optredens van de eerder genoemde bands niet vergeten. Begin 2001 trok hij de stoute schoenen aan om zijn jeugddroom te verwezenlijken. Hij informeerde bij één van de oud-bandleden van de As2O3 group naar de mogelijkheid om nog een keer in de oude samenstelling op te trede.  Hans Hiensch verwees hem door naar Jan Slagman, die zich nog altijd bezighield  met de muziek uit die roerige periode. Jan was, met name in de jaren tachtig, druk bezig in de internationale muziekwereld en hij ontmoette een groot aantal van zijn favoriete artiesten uit de jaren zestig persoonlijk.
Hij trok jarenlang op met The Fortunes uit Engeland en vergezelde hen op tournees in het binnen- en buitenland. Hij verzorgde de public relations door middel van de Friends of The Fortunes, het internationale fanclub blad. De band hadden miljoenenhits met de songs You've Got Your Troubles, Here it Comes Again, This Golden Ring en nog een aantal anderen. 
Zowel Sjerrie als Jan hopen tijdens het optreden een groot aantal oude kennissen uit de zestiger jaren  te mogen begroeten.
Het opvallende sixties design van de tickets en posters werden gerealiseerd door de jonge Veenendaalse ontwerper Hinko van de Bosch.
De organisatie van de Revivals had heel wat voeten in de aarde, omdat een aantal mensen  opgespoord moesten worden.

Sommigen van hen maakten nog steeds muziek, maar een een aantal had nooit meer een instrument aangeraakt.

Er is destijds heel wat geoefend in de voormalige Lonestar studio's van Mark van de Berg, de ex zanger van de groep Texas Renegade. De Revival werd door de gemeente Veenendaal ondersteund met een garantiesubsidie van € 5.000,- waarvan de organisatoren uiteindelijk geen gebruik maakten, want zij konden zelf hun broek ophouden. De aangevraagde subsidie werd toegekend omdat de gemeente niet binnen de daarvoor gestelde ambtelijke termijn reageerde op een aanvraag van de organisatoren en ook de plaatselijke Rijnpost (Sjoerd de Jong) deed t.a.v. deze ambtelijke misser een flinke duit in het zakje.

Alle Revivals waren zo ongeveer uitverkocht.

De festivals vonden in 2001 en 2003 plaats in de foyer van De Lampegiet, het optreden  in 2005 vond plaats in het voormalige restaurant De Beproeving en de laatste Revival vond plaats in het inmiddels afgebroken jeugdhonk Escape

Een 5e editie van Sixties Revival Veenendaal is er nooit geweest.

SIXTIES REVIVAL 16 SEPTEMBER 2001

THE ROYAL ROCKERS/SECT 2 - QUIBUS 5 - As2O3

Op 16 september 2001 vond deze Revival plaats in de foyer van het theater De Lampegiet. Een oefensessie werd op 26 augustus in de Lonestar studio gedaan.

THE ROYAL ROCKERS/SECT 2 (1964-1967)

Jeanette (Iertje) Berlauwt; Ernst Kraft van Ermel; Olav Petersen;  Stef Petersen; Bennie Stevens en Henneke Deighton.

Deze band heeft uit meerdere samenstellingen bestaan en ging uiteindelijk in 1967 over in Sect 2. In deze samenstelling was de muzikale inbreng van Bennie Stevens, die een aantal jaren in Duitsland met The Hondos heeft gespeeld, van doorslaggevend belang. Naast soulnummers speelde Sect 2 nummers van The Animals en Them.

De band kenmerkte zich door een professionele uitstraling en haar sound klonk gepolijst en pakkend. Qua outfit viel The Royal Rockers in positieve zin op en had zij veel aanhang onder de jeugd van toen. Opvallend was één van hun optredens tijdens een Lampegieters avond in garage Schoonhoven, waarbij zij met twee drummers speelden, t.w. Harry Rondeau en Jan Jansen. Nadat Rick Lammerts van Buren (overleden in Australië) de groep had verlaten, werd ze later versterkt met de zangeres Jeanette (Iertje) Berlauwt, die in de zeventiger jaren grote successen boekte met trio "Los Alegres". Met " Los Alegres" was zij een aantal malen op de Nederlandse TV te zien en maakte ook een plaatopname. Ernst werd in de late jaren zestig lid van As2O3.

QUIBUS 5 (1960-1966)

Oene Moedt; Charly Hasselaar; Karel Helder; Jan Hoogerdijk; Godfrey Simons.

Deze band werd in 1960 opgericht onder de naam "The Rainbow Rockers" en later veranderden zij hun naam in "Quibus 5".

In deze band zong Oene Moedt, die bekend stond om zijn opvallend goede stemgeluid en de wijze waarop hij Elvis Presley songs wist te vertolken. Charlie Hasselaar en Karel Helder, zorgden als bassist en drummer voor een opzwepende en strakke sound. Godfrey Simons en Jan Hoogerdijk vulden Charlie en Karel perfect aan met hun gitaarspel en zang. De groep was bijzonder sterk in het spelen van Small Faces nummers, maar ook met hun vertolking van songs zoals "Hideaway" van Dave Dee, Dozy, Beak, Mick and Tich, wisten zij het publiek aan zich te binden. De band trad regelmatig op in de plaatselijke jeugdclubs.

As2O3 (1965-1969)

Hans Hiensch; Jan van de Wolf; Cees van Hardeveld; Jacob Brederveld; (later vervangen door) Ruurd Nijdam, (later vervangen door) Karel Helder (Charley White); (later vervangen door) Dirk van Doorn; Ernst Kraft van Ermel.

Dit optreden werd verzorgd door Hans Hiensch, zang en orgel, Kees van de Klift, gitaar en zang, Ernst Kraft van Ermel, gitaar en zang, Cees van Hardeveld, bas en Karel Helder, drums.

As2O3 in de Lonestar
Deze band werd in 1965 opgericht door Jan van de Wolf en Hans Hiensch. Het eerste publieke optreden van deze band vond plaats in "De Soos" naast de Brugkerk. De groep kenmerkte zich door een geheel eigen interpretatie van de muziek uit die tijd. De inmiddels overleden solo gitarist Jan van de Wolf, was alom bekend door zijn virtuoze gitaar solo's a là Eelco Gelling, de beroemde Nederlandse bluesgitarist. De groep trad vaak op in de plaatselijke jeugdclubs, zoals het Zoldertje en N.V. 't Dingetje. Zij traden daarnaast ook op bij Toni Boltini en zij speelden op het legendarische Veenendaalse popfestival "Sticks to Sticks" in de voormalige Eierhal te Veenendaal. Tijdens dit festival trad de ook de Hollandse superformatie Dragonfly op en Full House uit Utrecht. De band trad op tot in de late jaren zestig. 

Geen opmerkingen: