donderdag 22 maart 2012

STICK TO STICKS

Eierhal na drie dagen zwoegen veranderd in enorme feestzaal

31 mei 1968

Vanavond zal het gebeuren, het grote Stick to Sticks feest in de Eierhal aan de, normaal zo rustige Achterkerkstraat te Veenendaal.
I
n de kale ruimte, waar vanmorgen nog varkens werden gewogen, dansen vanavond -naar de Jeugdraad in oprichting hoopt- zo'n achthonderd jongeren op dreunende beatmuziek in het flitsende licht van de vermaarde lichtmachine van Harry Dukker.

Op de normaal kale wanden zullen de exotische vormen en kleuren van injectie-dia's uiteen spatten. Topfiguren uit de Nederlandse pop- en jazzwereld zullen voor een publiek uit Veenendaal en wijde omgeving optreden.

Na wegen van varkens zal de beat losbarsten.
Vanaf woensdag j.l. zijn een tiental actieve jeugdraadleden en sympathisanten bezig in de vrije uren de eierhal om te toveren tot een ruimte die geschikt is om er een enorm feest te houden.
Alle wanden zijn wit gemaakt voor de projectie van dia's.

Midden in de eierhal is een lichttoren gebouwd.
Het grote podium staat in rechtstreekse verbinding met een grote
tent buiten, waar de artiesten zich voor hun optreden gereed kunnen maken.
Als vannacht om één uur Sticks to Sticks verleden tijd is, hoeven de jeugdraadleden voorlopig nog niet aan hun bed te denken.

Morgenochtend om negen uur moet de eierhal namelijk weer in z'n oorspronkelijke staat teruggebracht zijn.

Dat wil zeggen dat na het programma de lichttoren, het podium, de tent en de eetkraampjes weer afgebroken en de hal en het terrein helemaal schoon gemaakt moeten worden.

Maar de jeugdraadleden hebben het er allemaal voor over.
Ook de niet meer zo jeugdige leden, zoals de heer A.H. van Pijpen. Hij is de stimulerende man achter de schermen van de jeugdraad, die er niet voor terugdeinst mee te timmeren en te schilderen. "We zijn vanaf woensdagavond hier bezig", zegt hij. "En we zullen hier morgenochtend om een uur of vier pas klaar zijn". De heer van Pijpen rekent op ongeveer achthonderd bezoekers.

Hoofd-inspecteur van politie W.C.H. Dekker, eveneens lid van de jeugdraad in oprichting, koestert ook gunstige verwachtingen van Stick to Sticks: "De jeugd kan nu eens laten zien, dat er werkelijk behoefte is aan ontspanning in Veenendaal".

De jeugdraad in oprichting heeft er in ieder geval hard genoeg voor gewerkt.
"Men heeft avonden lang vergaderd en vooral de laatste dagen gezwoegd", aldus de hoofdinspecteur.
Op de vraag of er van politiële nog extra maatregelen zijn genomen antwoord hij: "De organisatie zit goed in elkaar. Bij het beatfeest dat vorig jaar in de eierhal is gehouden zijn ookgeen moeilijkheden geweest. We verwachten dan ook geen ordeverstoringen. Het zou dom zijn, als de jeugd haar eigen glazen ging ingooien".

Over de voorverkoop weet Mik Thoomes te vertellen: "Er komen mensen uit Arnhem, Apeldoorn, Utrecht en zelfs uit Amsterdam naar de eierhal. Tot nu toe verloopt alles prima".
Vandaag heeft Mik Thoomes nog met de VPRO televisie onderhandeld over een eventuele reportage van Stick to Sticks.

Volgens hem zat er echter grote kans in, dat er van de zijde van de televisie belangstelling bestaat voor de manifestatie. Vooral ook, omdat de radio er ook al aandacht aan heeft besteed.

De 'grote drie' van Stick to Sticks; vlnr Mik Thoomes, die vooral het artistieke deel van het programma voor zijn rekening heeft genomen, Hedda Buys, voor het zakelijke gedeelte en de heer A.H. van Pijpen, man achter de schermen.

Het festival werd georganiseerd om de Jeugdraad in oprichting een gezonde financiële basis te geven.
De organisatoren Hedda Buys en Mik Thoomes waren beiden lid van de voorlopige jeugdraad, die zich onder meer als doel 'de kwaliteit van het fysieke woonklimaat in Veenendaal te verbeteren" gesteld had.
Men had het festival zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt en ook de toegangsprijs was zo laag mogelijk gehouden. "Vier gulden per persoon is voor zo'n evenement echt niet veel", aldus Mik.

Hedda Buys verteld dat de jeugdraad ook op andere terreinen vele plannen heeft.
Naast de festijnen als die van de 31ste mei zullen meer dingen plaats gaan vinden. "Maar dan heel andere kanten op. Op veel breder terrein".

Mik Thoomes vertelt, dat het er deze keer niet om gaat de jeugd van de straat te halen. "Het is echt geen jeugdwerk', zegt hij, 'iedereen is er in zekere zin welkom. Het gaat er maar om dat er in Veenendaal iets gebeuren gaat". "Voor een geslaagde gebeurtenis moeten er ongeveer 1000 bezoekers komen, en dat hoeft niet in één keer. Dat mag best af en aan stromen", aldus Hedda.

PROGRAMMA

Het programma begint om 21.00 uur met een optreden van de Veenendaalse band As2O3, gevolgd door een optreden van de Utrechtse formatie Full House, van manager Jaap van de Klomp.

De liedjeszanger Theo Snijders uit Amsterdam zet het programma voort met enkele voorbeelden van het puur Nederlandse chanson.

De avond bereikt vervolgens een cultureel hoogtepunt door een optreden van The New Acoustic Swing Duo.
Deze groep bestaat uit de gebroeders Peter en Han Bennink. Han Bennink wordt algemeen als de beste jazzdrummer van het ogenblik in Nederland aanvaard.
Vorig jaar won hij de Wessel Ilkenprijs, de jaarlijkse Nederlandse jazzprijs verbonden aan het Prins Bernhard fonds. Zijn broer Peter Bennink was al eerder in Veenendaal te beluisteren. Hij speelde op tweede Kerstdag 1967 's morgens in de Petrakerk tijdens een speciale kerkdienst.


Na dit intermezzo met eigentijdse jazz is het woord aan de oude Rhythm & Blues muziek.
Bert Jansen uit Groningen zingt een aantal songs en begeleidt zichzelf op de mondharmonica.
Bert Jansen is het grootste talent in dit genre in Nederland op het ogenblik. "Hij bereikt vreemde effecten op zijn instrument en beheerst dit volkomen", aldus Mik Thoomes, een van de organisatoren.


De avond wordt besloten met een optreden van de overbekende beatgroep Dragonfly uit Vlissingen.

De beatorkesten worden allen omringd door beatgirls bekend van de televisie programma's Waauw en Moef-Ga-Ga.


Gedurende het hele programma draait de nieuwe show van Harry Dukker. Midden in de Eierhal staat zijn lichtmachine, die "The Complete Crazy Light Machine" projecteert op de wanden, het plafond en het publiek. Volgens Harry Dukker is dit programma nog nooit eerder vertoond.
Hij werkt met diaprojectoren en filmcamera's.

In de diaprojectoren plaatst hij vloeistof- en projectie dia's. Vloeistof dia's zijn van te voren met verf vervaardigde dia's. De verf gaat door de warmte van de lamp bewegen.
Sterk vergroot geeft dit continu wisselende kleurenspel prachtige effecten.
Injectie dia's geven een plotselinge explosie in vorm en kleur, omdat men tussen de diaglaasjes verf spuit.
Eén wand van de Eierhal wordt helemaal bedekt met projectieschermen, naar de andere kanten projecteert men op de aanwezige ondergrond.

Aan de organisatie van de produktie van de jeugdraad in oprichting "Stick to Sticks" wordt hard gewerkt door de gehele jeugdraad, inclusief de hoofdinspecteur van politie W.C.H. Dekker en de heer A.H. van Pijpen.
Allen zijn zij enthousiast om ervoor te zorgen dat er in Veenendaal in de toekomst wat te doen zal zijn.
De politie is overal van op de hoogte.
Het gebeuren moet de stoot geven tot de ontwikkeling van een culturele recreatie voor Veenendaal.







Bert Jansen - The blues in Veenendaal

In deze Aloha, "Vlekken 13", blz. 22 t/m 23 het verhaal van de 17 jarige Bert Jansen, mondharmonicaspeler die door Mik Thoomes wordt uitgenodigd om als hoofdattractie op te treden tijdens het Stick to Sticks fesival in Veenendaal.
Dit ter gelegenheid van de Veenendaalse winkelweek. Omdat het Veense publiek dit soort muziek (blues) niet kon waarderen, werd de 'hoofdattractie' al na 7 minuten van het podium afgehaald.

Geen opmerkingen: