dinsdag 18 oktober 2011

SIXTIES TENTOONSTELLING

In De Cultuurfabriek in Veenendaal is van 6 september tot en met 29 oktober de tentoonstelling 'Back to the Sixties' te zien met interieurspullen, kleding en fotomateriaal uit de jaren zestig.
Een groot deel van de materialen is bijeen gebracht door publiek uit Veenendaal en omgeving en geeft een goed beeld van de roerige jaren zestig.
De jaren 60 staan bekend als de protestjaren: voor het eerst is er sprake van een jongerencultuur die zich op allerlei verschillende manieren afzet tegen hun ouders. Het is het decennium van de flower power, de hippies, de happenings en de provo´s. Een periode van bevrijding, democratisering, verzet en ontwikkeling. Maar ook de tijd van Twiggy, de minirok, Dolle Mina's, Beatmeisjes en de opkomst van massaconsumptie.

Onlangs bezocht ik deze tentoonstelling in het fraaie gebouw aan het Kees Stipplein in Veenendaal.
De uitstalling besloeg een hoek van de begane grond, en bestond uit een aantal vitrines met daarin allerlei voorwerpen uit deze periode.
Leuk dat er eindelijk serieus aandacht geschonken wordt aan deze jaren met de nadruk op het lokale gebeuren.
Dries van de Bovenkamp leverde een aantal van zijn fraaie foto's, die verderop op Veens Lawaai ook te zien zijn.
Hopelijk is dit de aanzet voor een wat ruimer overzicht van de gebeurtenissen in onze streek. Een mooi onderwerp zou "de Utrechtse Heuvelrug" zijn, met informatie over de aktiviteiten van de Hamadcha groep uit Amerongen, zij organiseerden een aantal optredens in de lokale gymzaal, het verhaal van Beatclub De Weerwolf in Leersum, de optredens in jeugdherberg De Eikelenkamp in Elst, misschien kan Direction nog een keer spelen, en de jeugdaktiviteiten in Ede zijn ook nog altijd in het duister gehuld.

De sluiting van de expositie op zaterdag 29 oktober belooft een happening te worden met de volgende aktiviteiten:

Sixties expositie
Op de begane grond van De Cultuurfabriek is een compleet Sixties interieur ingericht.
De expositie brengt u terug in die tijd, met oranje meubels, een heuse jukebox en zelfs behang met de bekende geometrische figuren.
 
Op de foto in een Sixties interieur!
Het publiek kan zich op 29 oktober gratis laten fotograferen in het interieur van de Sixties tentoonstelling door fotograaf Gerard van Engelenburg.
De foto's zijn vanaf 5 november te downloaden vanaf de website van De Cultuurfabriek
http://www.cultuurfabriek-veenendaal.nl 
Fotoactiviteit: 10.00-16.00 uur
  
Muziekruilbeurs
Op de begane grond vindt de hele dag een muziekruilbeurs plaats met lp's en singles uit de jaren zestig. Men kan kopen, verkopen en/of ruilen met en van medeverzamelaars.
 
Een feest der herkenning
Wie staan er allemaal op de oude schoolfoto's uit de jaren zestig?
Het publiek kan zelf op de foto's aangeven wie wie is.
Zo helpt het de Historische Vereniging Oud Veenendaal aan aanvullende informatie.
Een feest der herkenning: 10.00-16.00 uur
Luisterliedjes door Michel van Meijer
Kom luisteren naar de luisterliedjes in de sferen van de jaren zestig door Michel van Meijer, singer songwriter, kunstschilder, dichter en schrijver uit Veenendaal.
Met o.a. nummers van Bob Dylan, Pearls Before Swine en Leonard Cohen.
Luisterliedjes van 13.40-14.00 uur en van 15.00-15.20 uur
 
Lezing over the Roaring Sixties door Peter Schipper
Gratis lezing over the Roaring Sixties door Peter Schipper, streekconservator stedelijke musea Culemborg, Tiel en Zaltbommel. De jaren zestig. Tijd van rebellerende jeugd, Provo, happenings, de pil, de eerste man op de maan, protesten tegen de Vietnam oorlog, hippies en flower power. Deze tien jaren, die grote veranderingen brachten op maatschappelijk, cultureel en artistiek gebied, zijn het onderwerp van deze lezing.
Lezing van 14.00- 15.00 uur 
Brozems op het plein
Van 13.15 tot 14.00 uur staat op het Kees Stipplein een groep echte brozems van de M.A.V.- Veenendaal. Zij nemen hun Sixties bromfietsen mee en creƫren zo de juiste entourage voor deze Sixties dag!

Hier staat een uitgebreid foto overzicht van deze dag.
CULTUURFABRIEK

Geen opmerkingen: