dinsdag 8 april 2014

INSTUIF KELDER

Na enkele weken praten begonnen in oktober een aantal jongens met bouwvakwerkzaamheden in de kelder onder het jeugdgebouw De Instuif.
In twee maanden tijd is de kale ongezellige kelder herschapen in een keurig ingerichte club voor stokoude tieners en jonge twens.
Nog enkele avonden hard werken en de kelder kan officieel in gebruik genomen worden.
De Veenendaalse jeugd van 18 jaar en ouder - aan de minimumleeftijdsgrens zal strikt de hand gehouden worden - beschikt dan over een eigen home, dat er zijn mag.
"Als voorlopige openingsdatum hebben we 19 januari in het hoofd", vertelde de heer G. v.d. Schee, de leider van het jeugdwerk "De Instuif", "Of we 't halen is wat twijfelachtig geworden, want eerst moet de vloer van de kelder waterdicht gemaakt worden.
Bij de hoge waterstand van de vorige week is er grondwater binnengekomen en zolang dat niet onmogelijk gemaakt is, kunnen we natuurlijk niet starten. Ik heb echter nog wel hoop, dat alles nog op tijd voor elkaar komt".
Eenzelfde hoop hebben ook de vrijwilligers, die onder leiding van jeugdleider W. A. J. Felix drie keer in de week een vrije avond besteedden om het voor elkaar te krijgen. Alles is eigenhandig gedaan, en als na het waterdicht maken van de kelder de vloer geschilderd is, kent niemand de oude kelder terug.
De entree wordt gevormd door een gangetje van visnetten, waarin twee leuke klapdeurtjes toegang geven tot de eigenlijke ruimte.
In de entree heeft men ook een garderobe en toilet.
De club heeft een plafond van akoestisch board gekregen.
In de ruimte is van halve boomstammetjes een leuke bar getimmerd en het meubilair is zo goed mogelijk aangepast aan de smaak van de jonge mensen.
"De tafels, stoelen en een grote bank hebben we uit het oude gemeentehuis", vertelde de heer Felix, "veel van het meubilair daar was overbodig geworden en alles, wat met een kruisje gemerkt was moest toch weg. Wij konden uitzoeken wat er van onze gading bij was".
De bank, waarover de heer Felix sprak beslaat bijna een der wanden van de kelder.
Door de vrijwilligers is hij keurig netjes van een nieuwe skai-leren bekleding voorzien.
De stoelen zijn geschilderd; de tafels zullen ook nog opgeknapt moeten worden, maar doen nu nog dienst als werkbank.
De buizen van de centrale verwarming, die door het vertrek heenlopen, hebben een heldere oranjekleur gekregen - de kleur die veel gebruikt is bij de inrichting.
"Die dingen zaten er nu eenmaal, en we vonden dat we dan ook maar wat mee moesten doen", vertelde een van de leden van het team, dat het geheel opbouwt. Wat "druivenranken" maken de versiering van de buizen af.
Als over enkele werkavonden het geheel gereed is, heeft de oudere jeugd in Veenendaal een recreatieruimte, waarop men met recht trots mag zijn.
(De Vallei, 11 januari 1968)

Geen opmerkingen: