maandag 25 september 2017

OPUS X

OPUS X (Rhenen)

Gert van Manen
Harry Coumans †
Chris Budding
Godfrey Simons (eerder in Quibus 5)

Over deze groep is niet veel te vinden.
Een eerste bericht verscheen in april 1967, waar Os-Ka-Di uit Scherpenzeel een grandioze Rhythm & Blues show aankondigde, met maar liefst vier bands: La Clique (Tiel), The Vipers (Utrecht) en Opus X (Rhenen) treden ’s middags op en ’s avonds The Sharks uit Wageningen.
De avond-opbrengst komt ten goede aan een bejaardentocht.

Talentenjacht in Eigen Gebouw
Muziek- en songfestival van Arena in Rhenen
De organisatoren van het jubilerende "Arena" zijn er ook nu weer in geslaagd om een voor Rhenen en omgeving unieke gebeurtenis te realiseren, namelijk een muziek-en zangwedstrijd op vrijdag 2 juni 1967 in de bioscoopzaal van het”Eigen Gebouw" aan de Eikenlaan.
Voor deze talentenjacht kwam een groot aantal inschrijvingen binnen, daar de platenmaatschappij Phonogram-Philips uit Hilversum (de grootste in ons land) op deze avond aanwezig is om van eventuele goede nummers een plaatopname te vervaardigen.
Een dergelijke kans is voor menige groep of solist het begin van een succesvolle carrière geweest.
Tijdens de voorselectie moesten er helaas verscheidene inschrijvingen komen te vervallen.
Men had anders wel een programma voor een hele dag kunnen samenstellen.
De inschrijvingen van de Rhenense ingezetenen werden alle in het programma opgenomen, onder andere de bekende zanger en gitarist Jan Ophof, het teenagerkoor van de "Roodborstjes", de "Tiroler Kapel" en de Beatgroep "Opus X".
Zij zullen zich in deze muziek-en zangwedstrijd gaan meten met groepen uit Den Haag, Doorn, Wageningen, Bilthoven, Wijk bij Duurstede, Tiel, Rotterdam en zelfs uit Italië.
Er zijn drie afdelingen, namelijk muziek, volkszang (zanggroepen) en solisten of duo's.
Een deskundige jury, bestaande uit de heren Leo van Stempvoort, toonkunstenaar, K. Goedings, dirigent en A. Postma van Philips zal elk gebracht nummer naar klasse en op diverse punten beoordelen.
oor alle afdelingen zijn enkele mooie prijzen beschikbaar.
De voorverkoop van plaatskaarten voor dit unieke evenement wordt vrijdagochtend 2 juni aan de zaal gehouden.
Er zijn slechts 300 plaatsen in de versierde zaal.
(25 mei 1967)

Veel talent op jacht naar de prijzen
Tegen alle verwachtingen van de organisatoren in, is de talentenjacht, die vrijdagavond door de korfbalvereniging "Arena" in het kader van de eerste lustrumviering werd gehouden in het "Eigen Gebouw" een succes geworden.
De zaal was goed bezet, en de jury had geen gemakkelijke taak.
Talrijke uitvoerenden brachten goede nummers ten gehore.
Er waren vier afdelingen, namelijk beat, ensembles, volkszang en solisten.
De jury-voorzitter Leo van Stempvoort maakte na afloop de uitslagen bekend terwijl hij tevens de prijzen uitreikte in de vorm van bekers en enkele platen van Philips, die ook opnamen maakte en straks de beste resultaten op de plaat hoopt uit te brengen.
Aan het slot van de avond volgde nog een geanimeerd bal waarbij het orkest van Jaap van Veenendaal zorgde voor de muzikale omlijsting.

De uitslagen waren als volgt:
Beat:
1e prijs Opus X, Rhenen;
2e prijs Sharks, Wageningen;
3e prijs Destructions, Doorn.

Ensembles:
1e prijs Vanguars, Tiel;
2e prijs La Chique, Tiel;
3e prijs Mothers Love, Tiel;
4e prijs Tiroler Kapel, Rhenen.
(5 juni 1967)

Beat-succes op lunapark
De Beat & Rhythm & Blues Groep Opus X heeft op het lunapark in Rhenen zoveel succes geboekt met haar optreden dat de enorme danstent van de firma van Thuyl bijkans te klein was om de liefhebbers te bergen. Het orkest kan op een zeer geslaagde avond terugzien.
(7 juli 1967)

Dans en spel in Amerongen 
De voetbalvereniging DVSA te Amerongen organiseert een aantal ontspanningsavonden en middagen ten behoeve van de Amerongers alsmede voor de vele gasten, die in Amerongen en omgeving vertoeven.
Zaterdagavond, 15 juli 1967 vindt op de Burgwal, op de reeds aanwezige dansvloer een
beat avond plaats.
Dit grote beat festijn wordt in twee delen gesplitst, n.l. zaterdag 15 en zaterdag 22 juli a.s.
Aan dit grootse openlucht beatbal werken mede de groepen VAT '69 uit Rotterdam, The Sharks uit Wageningen, de groep Mussle Camps en de Sioux.
Ook de groep Opus X uit Rhenen, welke de laatste tijd bijzonder in de belangstelling staat van de jeugd zal aanwezig zijn.
Wanneer de weersomstandigheden het dansen in de open lucht niet toelaat, zullen de dansavond en de beat avonden plaatsvinden in de grote zaal van het Dorpshuis te Amerongen.
(12 juli 1967)

De enige keer dat ik Opus X zag optreden was in het voorprogramma van Ferre Grignard in ’t Dingetje in Veenendaal.
Hier werd de band aangekondigd als Veenendaalse band en behalve dat er hard gespeeld werd viel het optreden niet erg in goede aarde.
Waarschijnlijk ook omdat er lang gewacht moest worden voordat Ferre het podium opkwam
(oktober 1967)

Het laatste bericht over Opus X verscheen 29 januari 1968.
De stichting Jeugdzorgwerk in Rhenen organiseert zaterdag 3 februari in het Eigengebouw een beat avond. De muzikale medewerking wordt verleend door het orkest Opus X.





Geen opmerkingen: