maandag 9 juni 2008

HERINNERINGEN: Jan Slagman

Er vond een optreden van As2o3 plaats in de Soos, waar de combinatie Hans Hiensch, Jan van der Wolf, IJnze den Hengst, Kees van Hardeveld en Jacob Brederveld speelde.
Jacob zat met zijn drumstel boven op een flinke verhoging op een aantal aanéén geschoven tafels.
Ik weet echter niet of dit optreden eerder of later dan het optreden bij Nelleke Hiensch was. (uiteindelijk denk ik toch wel, maar lees verder).

Ik was op 1 mei 1966 ook in de Jaarbeurshallen aanwezig en ik weet in ieder geval zeker, dat  Hans Hiensch ook mee was.
The Kinks speelden in de originele bezetting met de broers Davies, Pete Quaife en Mick Avory.
Ik weet ook nog dat men hoog op de randen van de binnenmuren liep en dat er torens van stoelen werden gebouwd om de bands beter te kunnen zien.
Ik kan mij niet herinneren dat Dick Vink daar ook bij was, maar dat is heel goed mogelijk en ja, we gingen inderdaad met de trein.

Als Karel Helder drumde op het feestje bij Nelleke Hiensch, dan was het optreden in de Soos daar voor, want daar drumde Jacob Brederveld.

Veense hangjongeren in de Zandstraat, omstreeks 1966
Er is destijds inderdaad een optreden van de Tee-Set in Jeugdherberg De Eikelenkamp geweest en volgens mij had Henry Bruitsman daar toen ook mee van doen.

Ik kan me overigens nog een een apart voorval m.b.t. dit festival herinneren.

Henry Bruitsman had een Opel Rekord te leen van zijn toenmalige baas, en daar gingen we reclame mee rijden voor het festival. Spandoeken aan de auto bevestigd, Wim van Schuppen aan het stuur en ik naast hem op de voorbank. Op de achterbank zaten Henry Bruitsman en een vriendin uit Rhenen. Op de Ambachtstraat ging het echter mis. Voor ons reed een Kevertje en die wilde naar rechts, om een inrit in te slaan en nam eerst een wijde bocht naar links.
Wij moesten op snelheid blijven met de Opel, want deze miste één versnelling.

Wim schoot nipt langs het kevertje en reed recht op de politiewagen af, die ons tegemoet kwam.
De politie kon zich alleen nog maar het vege lijf redden door met grote snelheid het toenmalige terrein van het Aral pompstation op te rijden.
De rest kun je wel raden.
Die kwamen natuurlijk achter ons aan.
We konden ze steeds voorblijven en via de Boslaan, Cederlaan, Sparrenlaan, Larikslaan, en de Middellaan schoten we met een rotgang de Kerkewijk op en gingen richting Elst, sloegen af de Veenendaalse Grintweg op (bij het oude zwembad).
Daar doofde Wim de lampen van de auto, en in het half duister vlogen we over de Grintweg, De Thijmsche Hucht op en daarna rechtsaf de Defensieweg op.
Daar zoefden we een zijpad met dichte bebossing in, en bleven daar wachten op de dingen die komen gingen.
De politie heeft lange tijd met schijnwerpers rond geschenen, maar ze konden ons niet vinden.
Via Rhenen, Wageningen, Bennekom, Ede en de Klomp zijn we naar Veenendaal teruggereden zonder gepakt te worden.

Veel later op een mooie zomeravond stonden Wim van Schuppen en ik voor 't Dingetje en inspecteur Dekker himself kwam daar eens poolshoogte nemen.
Wij raakten in gesprek en Wim vroeg: “Heeft u pas geleden niet gehoord van een auto die men achtervolgde in de richting van Elst?".
Dekker beaamde de vraag, waarop Wim hem met een brede smile toevoegde: “Dat waren deze stoute jongens meneer Dekker, sorry hoor!” 
Dekker wist in 1e instantie niet hoe hij het had, maar er verscheen een brede lach om zijn mond en hij zei dat we voortaan dit soort acties achterwege moesten laten.

Jan van der Wolf was een zeer accurate gitarist. Hij zou nooit eens misgrijpen. Hij was zeer perfectionistisch ingesteld. Hij speelde b.v. 'Russian Spy and I' van The Hunters met hetzelfde gemak als Jan Akkerman.

Over de Ruif zijn ook hele verhalen te schrijven, maar ikzelf kwam daar eigenlijk niet.

Ik ben wel verschillende malen in de Weerwolf te Leersum geweest en ik zag daar o.a. The Honest Man uit Enschede (de concurrenten van The Buffoons) en Hans Vermeulen met zijn toenmalige band The Sandy Coast.

De Weerwolf was een soort hippieboerderij annex jeugdhonk aan de rand van het dorp.

Het toeval wil dat ik met mijn mijn gezin begin jaren negentig naar een camping in de Achterhoek ging en wat bleek, de eigenaar Henk Geijtenbeek, was één van de voormalige bestuurleden van de Weerwolf en geboren in Leersum.
Op een avond iaten we aan de bar wat te praten over die tijd en hij zei: “Wacht even, ik heb nog wat uit die tijd!”.
Hij stopte een cassettebandje in de recorder, en hij vertelde, dat dit een live opname was van Fleetwood Mac in de Weerwolf, (met Danny Kirwan, die pas een paar maanden bij de band zat) uit oktober 1968. "Albatross" was nog niet uit en zelfs "Need your love so bad" was nog maar net verschenen, en nog geen hit.
Fleetwood Mac trad daar destijds op voor een appel en een ei.
Ik heb hem toen gezegd om toch vooral zuinig te zijn op die opnamen.

Je noemt ook een flink aantal combinaties van bandjes waar ik zelf nooit wat mee gehad heb.
De meeste namen ken ik uiteraard wel, maar ik heb ze nooit als band zien optreden.
Ik neem aan dat de Henninger die je noemt, een broer van Roy Henninger is.
Roy heb ik meegemaakt toen hij Nokie Edwards van de Amerikaanse The Ventures begeleidde en ik was aangezocht om Nokie persoonlijk te begeleiden.
Mijn naam staat ook op de CD en DVD die van dit optreden gemaakt zijn.
Jan Slagman

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Tracht al die bands weer bij elkaar te brengen.
Een avond al die optredens weer te zien.
jaap van eden

Anoniem zei

Ik ben destijds ook bij het optreden van Fleetwood Mac in Leersum geweest en zou dolgraag een opnme van dat concert willen hebben. Kan iemand mij in contact brengen met genoemde Henk Geijtenbeek?
Henk Smit
hwmsmit@hetnet.nl

Anoniem zei

Ik ben op zoek naar Jan Slagman, die in de jaren '70 met Nelleke in Veenendaal woonde. Wie kan mij helpen aan een emailadres of telefoonnummer???
Bart Groen
doktergroen@mac.com