vrijdag 13 juni 2008

Platenjacht

Mijn eerste bezoek aan een platenzaak betrof Muziekhandel Van Hees aan de Markt.

Een vrij grote donkere winkel, waar orgels, piano's en grammofoonplaten verkocht werden.

Voor de toonbank stond een opstelling met singles en EP's en en aan de zijkant stonden de LP's.

De winkel was redelijk gesorteerd, en verkocht regelmatig Engelse importsingles van wat meer obscure groepen als Hedghoppers Anonymous (It's Good News Week), Nashville Teens (Find My Way Back Home) en The Mojo's (Everything's Allright).

Het meest geliefd waren de singles met fotohoezen, en dan voornamelijk de Favoriet Expres hoesjes, met unieke foto's.

Ook de Franse EP's met exclusieve foto's op vierkleurenhoezen werden regelmatig aangeschaft, maar die kostten Fl. 6,50, wat een flinke aanslag op het budget was.

Wat later werd er door Van Hees een tweede winkel geopend aan de Patrimoniumlaan, waar Dik Ott de scepter zwaaide.

Hij had een betere manier van inkopen, waardoor het aanbod van singles in Veenendaal er zeker op vooruit ging.

In die tijd fietsten we ook naar Muziekhandel Pols aan de Stationsstraat in Ede die een ruim LP assortiment had staan en speciale aktiviteiten organiseerde, bijvoorbeeld de Edese beatgroep The Beatniks die hun single 'Wouldn’t you like to know/She's About A Mover' in de winkel ten doop hielden (1966), en ook naar Wageningen om daar de singlesbakken uit te vlooien.

Soms met de trein naar Arnhem, waar in de Steenstraat een muziekwinkel was, met leuke singles, en voor de uitverkoopjes gingen we naar V&D.

Toen LP's in zwang kwamen kochten we die bij Van Schuppen in de Hoofdstraat, die veel platen bestelde die positief besproken werden in HITWEEK.

Daardoor kwam ik al vroeg in aanraking met de bekende EKS 74000 serie op het Elektra label, met bijvoorbeeld groepen als Love, Earth Opera, Ars Nova, The Doors en de Paul Butterfield Blues Band.
Een groep die vanaf het begin populair was, waren The Byrds waar we vrijwel alles van aanschaften.

Al snel gingen we met de bus naar Utrecht, naar Muziek Staffhorst, wat jarenlang het mekka was voor platenkopers, tot we in 1967 Concerto in Amsterdam ontdekten.

Toen was het hek van de dam en werd bijna al het beschikbare geld aan de platenverzameling besteed.

Bij Fantasio aan de Prins Hendrikkade werden obscure amerikaanse import LP's gekocht en voor cut-outs (afgeprijsde titels) naar Glorie aan de Ceintuurbaan of RAF in de Rijnstraat.

Eind jaren zestig werd Boudisque geopend, dicht bij het Centraal Station in de Haringpakkersteeg.

Geen opmerkingen: