donderdag 12 juni 2008

RELAX

RELAX bestond uit Frans Davelaar (zang), Han op de Woert (Sologitaar), Henk Stoffer (drums) en Jim van Egdom (Basgitaar) en werd opgericht in 1966.

Er werd geoefend in een schuur achter het huis van één van de bandleden; de buren waren beduidend minder enthousiast hierover.

Frans: "Ons eerste optreden was in De Instuif, waar wij zelf regelmatig kwamen voor een drankje en op zoek waren naar vrouwelijk vertier. Later waren er diverse optredens in Veenendaal en omgeving bijvoorbeeld in Tiel (Checkpoint Charly), Barneveld, De Betuwe, De Zonnehof, De Zolder en de Ruif. In de loop van 1968 kwamen we er achter dat de kosten hoger waren dan de baten. Ook kregen de verschillende bandleden verkering en andere interesses, dus was dat het (tijdelijke) einde van Relax."

Toch bleven de bandleden betrokken bij de muziek.
Ze organiseerden dansavonden in de Eikelenkamp in Elst en popfestivals in Veenendaal, met onder anderen de Golden Earrings, de Bintangs en Rob Hoeke.
Ook waren zij betrokken bij de oprichting van Suzie Q, een discotheek in de Oranjestraat.

Maar werk, trouwen en een gezin stichten werd toch belangrijker gevonden dan de muziek.
Relax leek definitief verleden tijd, maar een balletje kan raar rollen.

Frans: "In 1990 ontdekte ik een oefenruimte, waarin de apparatuur al gereed stond. We zochten contact met elkaar en zijn weer begonnen met repeteren, uit pure hobby en als uitlaatklep voor de dagelijkse beslommeringen. We vulden de band aan met een organist en een sologitarist. Daardoor werd de muzikale invulling nog completer."

We spelen niet meer in Heimerstein, want wat ooit begon als een geintje voor de bewoners, mondde uit in een niet te overzien gebeuren, waar we nu nog rekening mee moeten houden.
Nu uitgebreid met 'wonderkind' Hans van Burken (sologitaar), Gert van Manen (Basgitaar), Wim van Burken (Slaggitaar) en Harry Schoonhoven (Toetsen). (Frans Davelaar, zanger)

Reünie
In 1993 was er weer een eerste optreden, met heel veel succes. Het plan werd opgevat om regelmatig een reünie te houden voor leeftijdgenoten, en voornamelijk voor oud-leden van de Instuif.
Nagenoeg ieder jaar werd er vanaf dat moment een reünie gehouden, met muziek uit de sixties.

Henk Stoffer: "In 2007 hebben we opgetreden in Escape, tijdens de vierde Sixties Revival, met de As2O3 en de Quibus 5. Dat was ons laatste optreden, maar Escape stond op z'n kop en de sfeer was niet te evenaren. Het wat oudere publiek, dat normaal niet in Escape komt, werd meegesleept door onze muziek en het dak ging er af. Dat gaf voor ons de doorslag om verder te gaan met onze muziek en een volgend optreden in 2008 te plannen."

1 opmerking:

frans davelaar zei

Relax ;Na de dood van onze drummer Henk Stoffer is Relax opgehouden te bestaan
Relax was de laatste band uit het ,,flower power ,, tijdperk 1966-1970
Natuurlijk bedanken we al onze fans die net als wij altijd enorm veel lol gehad hebben vele jaren
Het was altijd All or Nothing en dat is tot het einde zo gebleven
Groet aan allen die dit mooie tijdperk hebben meegemaakt ,onze vrouwen ,kids ,willen we bedanken voor hun support en afgestane tijd die wij doorbrachten met oefenen en optredens
Thanks
Namens de band RELAX
Frans Davelaar