vrijdag 28 februari 2014

BOETIEK SIGNOR

Disco popshow in tent op Boompjesgoed

In een grote tent, links naast het politiebureau, aan het Boompjesgoed in Veenendaal ontrolt zich vrijdagavond 19 september (1969) een popfestijn met als medewerkers Robbie (T.V.: Jam) Dale met zijn Roadshow en de tien mans soul-formatie Respect.
Het popgebeuren speelt zich af tegen de achtergrond van de opening van een nieuwe herenboetiek Signor, aan de Hoofdstraat 32.
Robbie Dale
Robbie Dale, Veronica disc-jockey en presentator van het t.v. programma Jam, verricht tevens om zeven uur de opening van de nieuwe boetiek.
Dat krijgt op zichzelf ook al een show-karakter, met een op 't trottoir uitgestalde discotheek en een modeshow, waarin de modellen worden getoond die Signor gaat verkopen.
Signor is een aanwinst van modehuis Zents, maar het regelt zelfstandig zijn inkoop.
Eigenlijk is er sprake van een boetiek-groep, want in 't hippe pand aan de Hoofdstraat worden tevens schoenen verkocht en grammofoonplaten.
Bovendien opent een kapster er haar praktijk.
De bedoeling is dat zich jong voelende mensen volledig up to date gekapt en gekleed de zaak kunnen verlaten.
De collectie van Signor wordt afgestemd op het progressieve modebeeld, en dan zo dat de prijzen binnen de grenzen van 't redelijke blijven.
Snufjes worden de specialiteit. Na de openingsfestiviteiten aan de Hoofdstraat, waar de modeshow misschien op het balkon wordt gehouden, met als speaker Bertram Terpstra, organisator van professie, verplaatst Robbie Dale zich naar 't Boompjesgoed voor de voortzetting van de popsfeer.
Volgens Bertram Terpstra is het niet uitgesloten dat in het vervolg eens in de maand een dergelijke scene in Veenendaal wordt gepresenteerd.
De popshow in de tent kost fl. 2,50.
De kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij fa. Zents, Hoofdstraat 113, fa. W. van Schuppen, Hoofdstraat 102 en cafè-restaurant Het Grote Dorp, Hoofdstraat 109 in Veenendaal.
(De Vallei, 12 september 1969)

Bertram Terpstra
VEENENDAAL: EEN UITDAGING

"Dit is een bepaalde wereld, en als je daarin verzeild bent geraakt, dan zit je goed, gewoon.
Maar je moet dus niet een arrogante eigenwijze kerel zijn, want dan maak je het gewoon niet, weet je wel".

Confrontatie met Bertram Terpstra, Veenendaals jongste (22) import produkt, organisator van professie, modieuze manager en discjockey.
Het popfestijn dat vrijdag in een tent aan 't Boompjesgoed losbarst, gekoppeld aan de opening van een nieuwe boetiek aan de Hoofdstraat, is zijn idee.
Hij heeft er meer in petto.

Mijnwerker of priester
Eerst een vlot vertelde carrière: "Samen met mijn broer, we woonden In Limburg, ben ik als veertienjarige jongen in de confectie terecht gekomen.
In Limburg hadden wij twee kansen: we konden de mijn in, of priester worden.
Ik was niet katholiek, dus priester werd ik niet en ik had ook geen zin om de mijn in te gaan.
Toen ben ik met mijn broer samen naar Holland gegaan.
Bij een groot confectiebedrijf kreeg ik een keiharde opleiding in de "prijzenkelder".
In die tijd heb ik dus de eerste boetiek-kelder opgezet, dat was in Hilversum".

Kosmopoliet
Het overige, kort samengevat:
Terpstra werkte in Düsseldorf, Spanje, Denemarken en Zweden, zette her en der boetieks op o.a. in Callafel bij Tarragona op 't strand en bij Sitges.
Bertram Terpstra
Langzamerhand groeide hij naar zijn huidige beroep dat hij omschrijft als "organisator" en dat betekent "zaken opzetten en managing".
Zo maakte hij naam, en zo kwam hij ook in contact met de directie van een modehuis-onderneming, die o.a. in Veenendaal een vestiging heeft.
"Dat was in Parijs, daar was ik op een beurs", verklaart Terpstra.
"Kijk, als je één dingetje hebt gedaan, krijg je dus je aanbiedingen".
Hij vertelt over zijn, tot dusver, meest geslaagde project, het opzetten van een Entree zaak.
"We hadden daar onder één dak een schoenenbar, een koffiebar, een vaste disc-jockey.
Dat was erg geinig. In die tent heb ik talentenjachten gehouden met een jury van vijftien man, met twee disc-jockeys van Veronica".
Noemt namen als Bob Bouber, de directeur van Phonogram, John van Setten, de manager van de Outsiders, "allemaal grote jongens dus".
We deden daar van alles. Met kerstmis lieten we een kerstman rondlopen met onder zijn rode pak een bandrecorder, en dan was het djingebel, djingelbel, en die liep dan de stad in met twee muzikanten erbij, Rikkert Zuiderveld en Boudewijn de Groot, in een ouwe auto, en maar zingen daar in Hilversum.

Bertram Terpstra over Veenendaal: "Ik ben hier dus als Amsterdammer gekomen, en ik vond het een enorm gezellig plaatsje. Het viel alleen op dat er erg weinig te doen is. In andere plaatsen kun je je vermaken in discotheeks, noem maar Amersfoort, Arnhem, Nijmegen, maar hier heb je niets. De jeugd weet hier van gekkigheid niet wat ze doet. Kijk nou maar eens naar die Lampegietersavond, dat loopt zo gewoon uit op excessen. Ik vind dat er in Veenendaal wat moet gebeuren. Er moet een leuke discotheek komen, en er moeten meer evenementen komen zodat de jeugd zich kan afreageren".

DISCOTHEEK
"Als de jeugd vrijdag zelf meewerkt, zodat het een succes wordt met die popshow, en als er geen narigheid van komt -er staat daar apparatuur van 45.000 gulden in die tent- dan ben ik van plan me hier helemaal voor te gaan inzetten, en hier elke maand zo'n festijn te organiseren. Dan wil ik ook mijn uiterste best doen om in Veenendaal een leuke discotheek te openen. Dat moet kunnen hier, ik weet het zeker. Veenendaal is eigenlijk een grote uitdaging voor me".

Confrontatie met Bertram Terpstra: vlot en gemakkelijk pratend, goed in 't pak, bril met voor de helft groenig getinte glazen, progressief montuur. Voorlopig blijft hij in Veenendaal als bedrijfsleider van de Signor-boetiek. Daarna staat eigenlijk nog niet zo veel vast.
Bertram zegt tussen neus en lippen door ook al door andere middenstanders te zijn benaderd, die een andere, heel nieuwe aanpak willen. 0f hij daar op in zal gaan weet hij nog niet.
Er hangt veel af van het slagen van zijn meest aanstaande acties.

Bertram Terpstra geeft een stevige hand. Hij blijkt zich te verplaatsen in een grote oude witte Mercedes, met voorin een bordje "pers", kennelijk zelf gemaakt; even terug naar Amsterdam.
En Veenendaal?
Veenendaal is een uitdaging.
(De Vallei, 17 september 1969)

Boetiek "Signor" na opening belegerd
BEZOEKERS POPFEEST EISTEN GELD TERUG
Enkele honderden jongelui eisten vrijdagavond hun geld terug dat ze hadden betaald voor het bijwonen van een popfestijn, dat in een grote tent aan 't Boompjesgoed werd gehouden, als vervolg op de opening van de boetiek Signor.

Respect kwam uur te laat
Het uit tien man bestaande soul-orkest Respect kwam een uur later in Veenendaal aan, dan de bedoeling was geweest. Dat was voor Bertram Terpstra, organisator en bedrijfsleider van Signor, aanleiding om mee te delen dat de gage niet volledig zou worden uitbetaald.
De musici slikten dit niet zonder meer, en wezen er bovendien op, dat er geen plankier in de tent was, waarop zij hun kostbare instrumentarium konden neerzetten.
Het publiek gaf er intussen duidelijk blijk van zich enigszins bekocht te voelen en het slot van het liedje was een massale optocht naar de, net door Robby Dale geopende, boetiek aan de Hoofdstraat.
Met luide stem eiste men terugbetaling van de rijksdaalders die voor het popfeest waren neergeteld.
Het ging steeds meer lijken op een oproer, zeker toen vanuit de massa een steen via een ballistische baan een raam van "Signor" verbrijzelde.
Het bleef rumoerig, maar een, in reserve gehouden overvalwagen van de politie, hoefde niet te worden ingezet.

Excuus
Van de zijde van "Signor" bestond ondanks het tumultueuze optreden begrip voor de situatie.
Men deelde ruim tweehonderd plastic tassen uit, op vertoon waarvan zaterdagochtend de verlangde
rijksdaalder kon worden afgehaald.
Verscheidene van de jongelui boden bij die gelegenheid hun verontschuldigingen aan voor hun gedrag van vrijdagavond.
De opening van de boetiek aan de Hoofdstraat, door TV-Jam-presentator en Veronica-disc-jockey Robbie Dale had op zichzelf een vlot en aardig verloop, compleet met modeshow, waarin uni-sex mode werd getoond uit de collectie van Signor.
Een razend optreden op de stoep van de boetiek, zorgde voor ruime belangstelling en daarom was het allemaal begonnen.
Het interieur van de boetiek werd inmiddels verrijkt met geschilderde handtekeningen en kreten van bezoekers, op twee blankgeverfde deuren in een halletje, die zo dienst deden als gastenboek.
(De Vallei, 22 september 1969)

Geen opmerkingen: